Verandering

Mensen die ontevreden zijn, zijn eigenlijk, in het diepst van hun ziel, ontevreden met zichzelf.

Velen mensen die ik spreek zeggen; ja….. ik had een mooi leven maar alles is veranderd. Het hoeft voor mij allemaal niet meer. Scheidingen en geval van overlijden zijn de twee meest voorkomende gevallen die ik tegen kom.

Het begint telefonisch; kan je me helpen? Langzaam komt het hele verhaal. Dan spreken we af en kom ik naar de woning, die vaak erg veel achterstallig werk vertoont want ja waarom zou ik nog wat doen.

Bij geval van scheiding praten we dan en vraag ik naar de kinderen. Langzaam probeer ik uit te leggen dat het voor de kinderen wel heel fijn zou zijn als de woning netjes is en leefbaar. En dat de kinderen hun moeder graag gelukkig zien. Vaak is dat echt een eye-opener, dat hadden ze zelf nog niet zo gezien. Na een (vaak lang) gesprek neem ik de mensen mee om samen met hun te beginnen aan het opruimen, en vaak is het zo dat we de eerste keer erg veel weggooien. Onder het opruimen van de woning zie ik dat de persoon in kwestie al weer wat meer gaat praten en het fijn vind dat we dit samen kunnen doen. Zijn er kinderen (ligt aan de leeftijd) die mee kunnen doen dan merk je ook dat de verhouding van de kinderen en hun moeder steeds vooruit gaat. Ik probeer tussendoor veel grapjes te maken zodat moeder en de kinderen weer lachen en elkaar weer terug vinden in deze moeilijke periode.

Bij geval van overlijden praten ik dan ook met de vrouw over het feit dat haar man graag zou zien dat ze gelukkig is en dat ze verder gaat met haar leven. Want stel dat jij zou overlijden, hoe zou je je dan voelen als je man niets meer doet en zijn woning en zichzelf verwaarloosd, dat zou jij toch ook niet willen? Veel tranen en veel praten zijn het gevolg en ook dan beginnen we samen aan het opruimen van de woning.

Ik probeer de mensen weer zover te krijgen dat ze het leven weer iets waard vinden. Dat ze weer kunnen genieten. En ja waar begint dat? In je eigen omgeving, je eigen huis.

Ik merk ook dat als de woningen weer netjes en schoon en gezellig zijn dat er dan ook weer gekookt wordt. En die combinatie is super goed om er weer bovenop te komen. Leren omgaan met de verandering in je leven betekent dat het anders gaat dan je gewend was maar dat je er nog steeds een stralend leven van kan maken daar help ik je graag bij. Zorg altijd goed voor je zelf zodat je het beste uit jezelf kan halen en dus ook het beste aan de mensen die je lief zijn kan geven.

Als iemand denkt; ik ben succesvol en ook deze uitdaging kan ik aan! Zal hij veel eerder en gemakkelijker zijn doel bereiken dan met de instelling; ik ben een mislukkeling en dat zal nu ook weer blijken. De mening over jezelf wordt een zichzelf vervullende voorspelling. Wat voor je instelling ten opzichte van jezelf geldt, geldt ook voor je instelling ten opzichte van andere mensen en de wereld.

Zorgen , angsten, negatieve gedachten……. Laten we deze los, dan vinden we onszelf en geborgenheid is onszelf.

Als je de wereld met positieve ogen bekijkt is ze gewoon veel mooier.

Geplaatst in Algemeen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *